Никога не изхвърляй черупките на яйцата (BG)!!!

Written by

Всички вие знаете за полезните вещества, които се намират в яйцата, но знаете ли че черупките на яйцата са дори по-полезни? Да, точно така, правилно прочетохте. Много от вас ще си помислят, как така черупките могат да бъдат по-полезни? Преди време, когато прочетох проучване на US National Institutes of Health, за ползите от употребата на прах от черупките на яйцата, признавам бях малко скептично настроена. Въпреки това реших на пробвам и започнах едно дълго проучване, какви са всъщност ползите от употребата на този прах, и как се използва. По-скоро си мислех, че е някаква нова мания, която започва да завладява света. Затова реших да потърся дали има информация за употребата на тези черупки в миналото. Започнах да търся в университетската библиотека книги, които биха доказали тези нови твърдения на учените. Най-старата книга, която аз успях да открия се казва ‘Nulaid News”, от 1944 годинa. В тази книга наистина се пише за ползите от това да ядеш яйцата с черупките. Тъй, като ние живеем във времена на технологичен напредък, няма нужда да си причиняваме това неприятно усещане, нещо да ти скърца нещо между зъбите. В статията по-надолу ще ви обясня как да избегнете това неприятно чувство. Намерих много повече скорошни книги, в които се пише за полезните витамини и минерали в черупките на яйцата.

Какви са ползите от употребата на прах от черупките на яйцата?

По-здрави стави, кости, зъби, мускули и нервни клетки. Черупките от яйцата са наaphrhell_semi-matte_3bd37c4a.jpjй-добрият натурален източник на калций, който много по-лесно се преработва от нашата храносмилателна система. Калцият, които се намира в черупките на яйцата е същия калций, от които са направени нашите кости и зъби. Само половин лъжица прах от черупките на яйцата, ни осигурява 90 % от нужната дневна доза калций (1000- 1500 мг). В мембраната на черупките на яйцата има много важни за нас субстанцииглюкозамин и хиалуронова киселина. Ако употребяваме този прах, това би подобрило еластичността на нашите стави. В черупките на яйцата могат да бъдат намерени 27 минерала като: магнезий, фосфор, силиций, калий, желязо, натрий, сяра, алуминий и др. В тях се съдържат още амино киселини като: метионинцистеинизолевцинлизин и др.

Кой може да употребява този прах?

На практика този прах е подходящ за хора от всички възрасти. Все още не са намерени никакви странични ефекти, тъй като е изцяло натурален продукт. Изключително подходящ е за деца, защото те се нуждаят от калций за формирането на техните кости.Изследване проведено от US National Institutes of Health, показало, че деца, които употребяват този прах имат 78 % по-малък шанс да развият рахит. Подходящ е още за хора, които имат проблеми с костите и ставите, както и за активни спортисти.

Как да си го направим в домашни условия?

eggshell-uses.jpjМного компании предлагат био прах от черупките на яйцата, но вие може да си го направите много лесно и в домашни условия.  Трябват ви няколко яйца (домашни или био), аз лично предпочитам да си правя по-малко количество, но по-често. Сваряват се яйцата за поне 10 минути, за да може да се убият всички микроби. След това се обелват яйцата и се изчакват черупките да изстинат напълно. След това се смилат на брашно в блендер и се минават през цедка. Слагат се в стъклен буркан и се съхраняват в хладилник. Ако имате само черупките от яйцата процедурата е същата. Сварявате ги за поне 10 минути и ги смилате в блендер.

Как може да го използвате?

Аз предпочитам да си добавя 1/2 ч.л. от този прах в моето смути или зърнена закуска сутрин. Вие може да си го добавите в кафето, чаят, някакъв сок или протеинов шейк. Може да готвите с него, като го добавите към брашно, при направата на здравословни бисквитки. Експериментирайте !!!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *