Никога не изхвърляйте ядката на авокадото (BG)!!!

Written by

Персия Американа, или познат в нашите земи като авокадото, е плод, който идва от щата Пуебла, Мексико. Този плод  има формата на круша на който кората му е или зелена, или кафява. Авокадото е изключително богато на витамини. Само 100 гр. от него ни дават 26 % от нужния ни за деня Витамин К, 20 % фолиева киселина, 17 % Витамин Ц, 14% Витамин Б5, 13% Витамин Б6 и 10% Витамин Е. В същото количество плод има около 160 калории, 2 гр. протеин, 15 гр. полезни мазнини, 9гр. въглехидрати, от които 7 са фибри, т.е. само 2 гр. остават чистите въглехидрати. Можем да кажем, че авокадото е ниско въглехидратен плод. Целта на тази статия не е да пиша за ползите от употребата на авокадо, защото фактите са неоспорими. Целта на днешната статия е да обясня за ползите от употребата на ядката на авокадото, за които може би не знаете, и която най-вероятно изхвърляте. Сигурна съм, че след като прочетете тази статия никога повече няма да го правите.

За какво са полезни ядките на авокадото? 

Luo-Han-Guo.jpjПо-силна имунна система. Хващате ли често вируси? Ако да, ядката от авокадото може да се окаже вашето решение. Тя ще ви помогне да се справите с всякакви вируси, като засили вашата имунна система и неутрализира свободните радикали в тялото ви.
Заздравява сърцето. В ядката на авокадото има 2 пъти повече фибри, отколкото в цялото авокадо. Тези фибри борят лошият холестерол още преди той дори да е достигнал до кръвта. Антиоксидантите в ядката помагат в борбата срещу заболявания на сърдечно-съдовата система.
Спомагат храносмилането. Ядката на авокадото се използва в Южна Америка за лечение на дизентерия и болести на храносмилателната система, като: гастрит, язва, запек и диария.
В борбата с рака. Най-мощният антиоксидант, който помага при превенция на рака и дори води до намаляване на туморните заболявания, може да бъде открит в ядката на авокадото. Този антиоксидант е познат като ‘flavonal’. През 2013 година, изследване проведено от Pharmaceutical Biology, показало, че екстракт от ядката на авокадото помогнало в борбата с левкемията при 13 деца.
Богата на антиоксиданти. В ядката на авокадото има 70 % повече антиоксиданти, отколкото в цялото авокадо. Тези антиоксиданти неутрализират свободните радикали в тялото, които са причинители на редица заболявания.
Как да си приготвим брашно от ядката? 
1461011747130.jpj
Най-лесният начина да се възползвате от ценните качества на ядката от авокадо е да си я приготвите сами в домашни условия. Взимате ядките от авокадото, измивате ги добре и ги слагате в тавичка, след това във фурната за 2 часа на 120 градуса. След това обелвате ядката и я нарязвате на силно. Слагате парчетата от ядката в блендер и блендирате, докато се получи брашно. Изсипвате в стъклен буркан и съхранявате в хладилник.

Как да използвате ядката на авокадото? 

Имайте предвид, че ядката е горчива на вкус. Най-добре е да си добавите една чаена лъжица от полученото брашно в смути или сок. Може още да си я добавите в зърнената си закуска сутрин. Много хора го използват и да си правят чай.

За кой не е подходяща употребата на брашното от ядките на авокадото? 

Брашното от ядките на авокадото не е подходящ за употреба от хора, които имат алергия от авокадо, или алергия от ядки. Бременни жени, кърмачки и деца под 3 годишна възраст.

2 Comments

  1. Да бях я прочела по-рано… В неделя изхвърлих една…

    Да попитам… Тъй като не консумираме толкова често , че да имаме много ядки наведнъж, може ли да се събират и после да се пекат?

    1. Разбира се. Аз правя същото, събирам в едно бурканче в хладилника и после ги пека;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *