За какво са полезни семките на динята?

Written by

Скоро идва сезона на динята и много от вас ще се възползват от този така вкусен и полезен плод. Дяната е един от любимите ми плодове, богат на фибри, минерали и витамини. С нисък гликемичен лоудинг, изключително подходящ за хора на ниско въглехидратен режим на хранене. Сигурна съм, че има хора, които харесват диня, но не я консумират често, заради така досадните малки семчици в нея. Но съм убедена, че след като прочетете тази статия, тези малки “дразнителчета”, ще се превърнат във ваши любимци. Ако забелязвате до сега в моите статии, аз винаги обръщам внимание на семките, костилките и ядките на плодовете повече, отколкото на самите плодове. Само си представете как от една семка може да се роди цяло дърво, която да дава много плодове. Колко ли голяма сила се крие в тази малка семка? Защо тогава ние да не се възползваме от тази сила !!! В днешната статия, ще обясня за силата на семките на динята, които попадат в стомаха ни, без дори да искаме. За жалост нашият стомах не е пригоден да извлече ценните съставки от тези семки, ако те не са смлени.

Какви са ползите на организма от консумацията на динени семки? JumboBlackDiamondLG.jpj

  • По-здрава коса, кожа и нокти. В семките на динята се крият много протеини и аминокиселини като: лизин, аргинин, триптофан, и глутаминова киселина. Всички те са нужни да тялото, за да поддържа здрава коса и нокти. Не знам дали вие сте срещали кремове, които да съдържат екстракт от семената на диня. Аз съм виждала различни такива. Те се използват в козметиката, защото имат много мастни киселини, които помагат на кожата да бъде по-здрава, еластична и хидратирана. Чела съм за доста успешна терапия на акне с помоща на олио от динени семки, който се продава в здравословните магазини.
  • Превенция на сърдечно-съдови заболявания. В семките на динята има много магнезий, който помага за опазване на сърцето здраво. Той поддържа нивото на кръвното налягане и спомага процеса на обмяна на веществата. Аргининът, който споменах вече по-горе, че се съдържа в семките на динята също помагат за балансиране на кръвното налягане. Може би някои от вас знаят, че Исхемичната болест на сърцето е вследствие на стесняване на артериалните съдове и блокиране на кръвообращението. Аргининът помага за предотвратяването на стесняване на кръвоносните съдове.
  • По-здрава имунна система. Както споменах по-горе, в семките на динята има много магнезий, който помага за поддържането на по-здрави защитни механизми. Неговият недостиг много често води до мускулни спазми, диабет и сърдечно-съдови заболявания. В семките на динята има още богато съдържание на Витамин Б5, или познат още като Пантотенова киселина. Този витамин играе съществено значение при разграждането на въглехидратите в енергия. Някой от вас може да са чували за заболяването наречено “Бери-Бери”. Това заболяване е в следствие от недостиг н Витамин Б6, който също има богато съдържание в семките на динята.
  • Източник на ненаситени мастни киселини и аминокиселини. Аргининът и лизинът са аминокиселини, които спомагат за обмяна на веществата в организма, и усвояването на калция, който укрепва костите и тъканите. Около 80% от мазнините в семките на динята са ненаситени мастни киселини като Омега 3. Само в половин чаена чаша сушени семки се съдържа дневната доза от нужните ни здравословни мазнини.

Как се използват семките на динята?    DSC01579.jpj

Най-лесният начин е да съберете семките от динята и да ги оставите да изсъхнат напълно. После ги смилате в мелничка и ги прибирате в стъклен буркан. После може да си добавяте по 1 ч.л. в смутито, кисело мляко, зърнена закуска, сок или просто вода. Може да си направите чай, като сварите 20 динени семки в 500мл вода за 20 минути, след това пиете два дни по 250 мл., като на третия почивате.

За кой не са подходящи семките на динята?

Семките на динята не са подходящи за деца под 1 годишна възраст, поради риск от алергия.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *