Защо трябва да консумираме банани всеки ден? (BG)

Written by

Бананите са плод богат на фибри, витамини, минерали и натурални захари, като фруктоза. Това е причината, поради която много доктори препоръчват да включите бананите във вашата закуска. Докато бях в Америка ми направи впечатление, че хората там консумират много банани. По-късно разбрах, че това е най-консумираният плод там, и че Американците годишно ядaт повече банани, отколкото портокали и ябълки, взети заедно. Там можех да намеря банани от всякакъв виphoto. jpjд – жълти, червени, зелени, мини (моите фаворити), диви, органични и такива, които са отгледани във ферми. Не знам дали сте чували за диетата, която се казва ‘Banana Morning Diet’. Tази диета е измислена в Япония и беше изключително популярна през 2008 година, когато предизвика толкова голям бум между младежите там, че имаше недостиг на банани по магазините. Принципите на тази диета се основават на това, че просто заменяш закуската си с един банан, като обядът и вечерята се запазват така, както са били. За мен лично тази диета не е правилна, защото лишаваш тялото си от най-важното хранене за деня. Затова тя се казва диета, а не здравословно хранене. Аз препоръчвам консумацията на банани при балансираното хранене, защото са изключително полезни.

Изхвърляте ли бананите, когато по тях се появят кафяви петна? 
Не го правете!!! Наличието на кафяви петна по бананите показва наличие нbanana.jpjа TNF (tumor necrosis factor). TNF e субстанция, която помага при борбата с рака, т.е. тя се бори с анормалните клетки в нашето тяло. TNF спомага още за комуникацията между клетките в имунната ни система и навигира тези клетки към местата, където има инфекция или възпаление. Бананите с TNF са с голямо съдържание на антиоксиданти, които заздравяват имунната система и увеличават наличието на бели кръвни клетки. Колкото повече кафяви точки има по бананите, толкова е по-голямо наличието на TNF.

Kакви витамини има в един банан около 120 г?

 • Витамин Б6- 0.5 mg
 • Магнезий- 34 mg
 • Витамин Ц- 9 mg
 • Калий- 450 mg
 • Фибри- 3 g
 • Протеин- 1 g
 • Манган- 0.3 mg
 • Фолиева Киселина- 25.0 mcg
 • Витамин Б2- 0.1 mg
 • Желязо-0.3 mg
 • Витамин А- 81 IU
 • Ниацин- 0.8 mg 

За какво още друго са полезни бананите? 

Стимулират храносмилането и помагат при заболявания на храносмилателната система. Бананите са богати на пектин и спомагат за изчистването на тялото от токсини и тежки метали. Те действат като пребиотик и стимулират увеличаването на добрите бактерии в червата. Те са храна богата на фибри и помагат за нормалните функции на дебелото черво. Бананите са една от храните, които намаляват киселините в стомаха, затова са идеална храна за хора, които страдат от гастрит или язва, защото те са меки и покриват лигавицата на стомаха, и така я предпазват от стомашната киселина.

Помагат при високо кръвно налягане. Бананите са с високо съдържание на калий и много ниско съдържание на натрий, което ги прави перфектна храна за хора със сърдечно-съдови проблеми. Те имат способността да намаляват високото кръвно налягане и да предпазват от сърдечни удари.

Бананите помагат при астма. Да, точно така. Проучване проведено от Imperial College of London показало, че деца, които ядат по 1 банан на ден имат 34 % по-малък шанс да заболеят от астма.

Помагат при превенцията на рак. Много учени смятат, че консумацията на банани и портокали през първите две години от живота на едно дете ще намали шансовете за заболяване от левкемия. Бананите имат високо съдържание на витамин С, който се бори със свободните радикали, които са причинителите на рака.

Помагат при депресия. Знаехте ли, че бананите могат да помагат когато сте депресирани? Това е така, защото те имат високо съдържание на триптофан, който се превръща в серотонин, когато се обработи от храносмилателната ни система. Серотонинът е невротрансмитер, който ни прави щастливи и спокойни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *